On häkellyttävää miten samanlaisia väkivallan oikeuttamiseen liittyviä perusteluja on käytetty sekä koiran että ihmislapsen väkivaltaisessa kasvattamisessa ja opettamisessa. Koirafoorumeita lukiessa huomaa kuinka eri tavalla ihmiset määrittelevät väkivallan. Yhden mielestä esim koiran selättäminen (koira painetaan pakottamalla asentoon, jossa se ei pysty puolustautumaan) hallitussa mielentilassa ei ole väkivaltaa, koska silloin ei ole toimittu vihan vallassa vaan harkitusti koiran käytöksen korjaamiseksi (vrt. lapsen esim piiskaaminen kasvatusmielessä harkitusti). Toinen kirjoittaja väittää että tietyt ns. kovat tai vietikkäät koirat tarvitsevat kovempia menetelmiä kuin muut normikoirat (vrt meidä Paavo on niin kovapäinen että ei usko mitään jollei sitä kunnolla laita seinää vasten).

Kurittaminen lasten kasvatuksellisena metodina kiellettiin Suomen laissa vuonna 1979. Nykylainsäädännössä lapsen kuritus (ns. kasvatus ja opetusmielessä rankaisu väkivallalla) on määritelty pahoinpitelyrikokseksi Lapsen kurittavaa pahoinpitelyä voi olla mm. tukistaminen, nipistäminen, läimäyttely jne. (Lastensuojelun keskusliitto, http://www.lskl.fi/liitto). Yleinen laintulkinnan periaate on että, lapselle ei tarvitse syntyä pahoinpitelystä näkyviä vammoja vaan ihmislapsen ruumillisen koskemattomuuden loukkaus riittää tuomioon. (Lievä pahoinpitely 578/1995 7 § Jos pahoinpitely, huomioon ottaen väkivallan, ruumiillisen koskemattomuuden loukkauksen tai terveyden vahingoittamisen vähäisyys taikka muut rikokseen liittyvät seikat, on kokonaisuutena arvostellen vähäinen, rikoksentekijä on tuomittava lievästä pahoinpitelystä sakkoon.)

Koirien väkivallalla kouluttamisen vastaisessa työssä mennään nykypäivänä samoilla urilla kuin mentiin lasten väkivallalla kasvattamisen vastaisessa työssä -80 luvuilla jolloin väkivallan vastustajat pyrkivät osoittamaan että väkivallan käyttö johtaa lapsen kehityksen kannalta monelaisiin haittoihin ja lisää lapsen nykyistä ja myöhempää aggressiivisuutta ja siten väkivaltaa yleensä. Vuonna 2007 Englannissa Southhamptonin yliopistossa julkaistussa käyttäytymistieteisiin kuuluvassa väitöskirjassa vahvistettiin väite että fyysiset pakotteet (positiivinen rankaisu, negatiivinen vahvistaminen tai muunlainen ehdoton pakote) saattavat aiheuttaa sijaistoiminta-ongelmakäytöstä koirille (Eskeland Grv Ellingsen, ”Educational methods as risk factors for problem behaviour in dogs”, 2007). Tänä vuonna julkaistiin Yhdysvalloissa tehty tutkimus, jossa vahvistettiin näennäisen itsestäänselvä hypoteesi siitä että aggressiivisesti koiraa kasvattamalla saadaan agressiivinen koira (lähde).

Suurin ongelma ei liene siinä etteivätkö ihmiset ymmärtäisi että koiran hakkaaminen, potkiminen ja muu törkeän pahoinpitelyn piiriin kuuluva väkivalta olisi koiralle haitallista, vaan se, että ei ymmärretä että myös lievä pahoinpitely, voi olla koiralle vahingollista. Lievä pahoinpitely rikosnimike, johon lapsen kuritus nykyään luetaan takaa ruumiillisen koskemattomuuden lapselle. Koirien koulutuksessa kuitenkin yhä nykyään liian usein hyväksytään sellaiset ruumiilliset kajoamiset kuten  koiran kuristavasta pannasta koulutustarkoituksessa nykiminen, koiran selättäminen ja koiran naamalle erilaisten suihkeiden sumuttaminen (esim sitruunapanta). Koiran turha pelottelu kielletään yksiselitteisesti jo nykyisessä laissa ja  siitä huolimatta koiran koulutus erilaisten säikäyttävien menetelmien avulla on edelleen yleistä (esim koiran säikäyttäminen kolinapurkilla).

Vielä ei olla asenteiden tasolla ymmärretty että eläimille on taattava sama fyysisen koskemattomuuden suoja kuin ihmislapsillekin. Jotta asenteita voidaan alkaa muokkaamaan koiran väkivallattoman koulutuksen suuntaan, eläimen kurittaminen tulisikin saada eläinsuojelulakiin samalla tavalla pahoinpitelyrikosnimikkeen (törkeä ja lievä) alle kuin se jo on lasten oikeuksien kohdalla. Enää ei riitä pelkästään se että tieteellisesti todistetaan väkivallan haitallisuus vaan väkivalta, lieväkin sellainen tulee selvästi tuomita ja saada kirjattua eläinsuojelulakiin.

Toivoa voi että eläinsuojelulakiin saadaan Oikeusministeriön suunnittelema törkeä eläinsuojelurikoksen nimike, jotta myös lievät kurittamisen muodot tulevat rangaistaviksi selkeämmin.