Eläimiä voi auttaa muutoinkin kuin  yksilötasolla pelastamalla yksilöitä, vaikka tärkeää eläinsuojelutyötä sekin on. Jotta eläinten asemaan voidaan vaikuttaa laajakantoisesti tarvitaan ihmisten asenteiden muutosta. Asenteiden muutos on yleensä hidas prosessi, mutta jotta tämä hidas prosessi saadaan käynnistymään tarvitaan sellaisia eläinten auttajia jotka tekevät työtä uupumatta sen tiedon ja kokemuksen löytämiseksi miten eläimet kokevat elämän meidän ihmisten maailmassa  Tarvitsemme tietoon sidottua empatiaa eli kykyä ja tietoa nähdä asiat eläinten näkökulmasta meidän ihmisten oman näkökulman sijaan.  

Monet varmasti ajattelevat että eihän meidän ole mahdollista päästä eläimen pään sisään ja ymmärtää  mitä se tuntee, haluaa, ajattelee ja kokee. Näin varmasti onkin, mutta uskon että meidän on mahdollista yrittää ymmärtää eläintä kunhan opimme unohtamaan oman itsemme ja tapamme kokea, edes hetkellisesti. Jollemme edes yritä ymmärtää eläimiä niiden omasta näkökulmasta väärinkäsitysten vaara on suuri ja seuraamuksena niistä on vakavia eläinten laiminlyöntejä.

Eläinten käyttäytymisestä ja biologiasta tiedetään nykyään jo paljon ja on tärkeää tuntea tutkimusta  ja lainsäädäntöä, mutta ihmisten asenteet eivät kovin nopeasti muutu tutkitun tiedon ja lainsäädännönkään pohjalta. Tärkeää tietoa ihmisten ja eläinten välisistä suhteista on saatu viime vuosina yhä laajemmaksi kasvaneessa  yhteiskunta ja kulttuuritieteellisessä eläintutkimuksessa.

Ihmisten asenteisiin voidaan vaikuttaa myös tuomalla esiin  niitä olosuhteita missä eläimet joutuvat elämään nykypäivänä. Omaan mieleeni ovat  porautuneet useat järkyttävät  valokuvat ja filmit  siitä miten eläimiä tänä päivänä maailmassa kohdellaan. Muistan nähneeni valokuvat lehmien joukkohaudoista kun hullun lehmän tauti riehui maailmalla. Muistan nähneeni filmin lehmien teurastuksesta ja siitä miten ne jonottavat teuraaksi menoa aivan kuin tietäen mikä niitä odottaa. Muistan myös nähneeni filmin siitä miten turkiseläimiä (koiria, kissoja ja kettuja) Kiinassa nyljettiin elävältä. Muistan nähneeni tuhansia  kuvia koiratarhoille suljetuista koirista joiden kasvoilta tunnistan saman ilmeen….ja monia monia muita valokuvia ja filmejä eläinten huonosta kohtelusta tai kidutuksesta joiden äärellä olen itkenyt vuolaasti.     

Eläimiä voi siis auttaa monella tapaa, mutta itselleni toimivin tapa on ollut sellainen tapa toimia, missä ei tarvitse sitoutua mihinkään tiettyyn yhteen eläinsuojeluyhdistykseen. Haluan voida tarjota apuani eri yhdistyksille ja eri projekteille sen mukaan miten oma elämäntilanteeni jättää palkkatyön jälkeen  aikaa tähän vapaaehtoistyöhön ja sen mukaan mitä milloinkin itse olen kokenut tärkeiksi asioiksi. Uskon vakaasti siihen että niin kauan kun eläinten auttaminen on vapaaehtoistyötä, eikä valtio tai kaupunkikaan sitä juurikaan tue, auttasen  pitää olla omaehtoista. Siihen ei pidä ketään pakottaa tai sanella ehtoja siitä mihin kenenkin pitäisi vapaa-aikaansa uhrata. Monille varmasti yhdessä  yhdistyksessä toimiminen on ihanteellinen tapa toimia.

Olen kirjottanut yleisönosastokirjoituksia sekä lehtiartikkeleita eläintensuojelusta ja kirjoittelen useammalla koirafoorumilla. Vetoomuksia nykyään allekirjoitan aika harvakseltaan tai en niitä etsi aktiivisesti. Palautetta ja kysymyksiä on todella helppo ja nopea sähköpostiaikakaudella lähettää ja uskon että palaute on todella tärkeä vaikuttamisenmuoto. Tästä esimerkkinä tapaus, missä palautteen annolla oli merkittävä rooli. Liv -kanavalta tuli hiljattain amerikkalainen koirankoulutusohjelma Petrainer 911. Ohjelmassa kouluttaja vei huonosti käyttäytyvät koira kuukauden tehokoulutukseen omaan kotiinsa. Siellä hän opetti koiria rankaisemalla  mm. piikkipannasta kiskomalla. Ohjelmassa näytettiin  muutakin Suomen eläinsuojelulain vastaista koulutustoimintaa. Koirafoorumilaiset laittoivat palautetta kanavalle ja kanava päätti lopettaa tämän kyseenalaisen ohjelman. 

Eläimiä/eläinsuojeluyhdistyksiä voi auttaa myös ihan projektikohtaisesti. Voi tarjota esimerkiksi soittoapua rahan/koiranruoan keräykseen tai puhelinhaastatteluun. 

Eli tervetuloa kaikille kentän toimijoille – ottakaa selvää miten yhdistykset toimivat, minkälainen eläinsuojelulainsäädäntö meillä on ja mitä tutkittua tietoa elämistä on saatavilla jne. ja  tarjotkaa mielestänne tärkeää vapaaehtoisapua eri eläinsuojeluyhdistyksille.

Eläimet kiittävät :)

Ps Kaikki Suomessa toimivat eläinsuojeluyhdistykset löytyvät omilta
www.koiratarhat.com   sivuiltani.